Eko.ba

Internet stranica o životnoj sredini/okolišu u BiH i učešću/sudjelovanju javnosti u donošenju odluka
2. 6. 2017

Sarajevo: Prezentacija nove analize zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine i učešća javnosti u donošenju odluka

Centar za životnu sredinu, Arnika - Centar za podršku građanima sa zadovoljstvom Vas pozivaju na prezentaciju nove analize zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine i učešća javnosti u donošenju odluka.

12 juni 2017. (ponedeljak)
13:00 - 16:30
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Fra Anđela Zvizdovića 1, UNITIC Poslovni centar, Sarajevo

Prezentacije će se održati dijelom na BiH jezicima, a dijelom na engleskom jeziku. Prevod i osvježenje će biti obezbjeđeni.
Učesnici će dobiti primjerak publikacije.

13:00 – 13:15    Registracija

13:15 – 13:30    Uvodna riječ

13:30 – 14:00    Sistem izdavanja ekoloških dozvola u Bosni i Hercegovini

Od fragmentisanog do Integrisane prevencije i kontrole zagađenja (IPPC): Komparativna analiza sistema i metoda izdavanja dozvola.

Studija slučaja: ArcelorMittal Zenica 

14:00 – 14:30    Pristup informacijama i učešće javnosti u donošenju odluka u oblasti zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini

Prostorno planiranje, procjena uticaja na životnu sredinu, proces izdavanja ekoloških i građevinskih dozvola: Opsežan vodič kroz ekološko-administrativne procese.

Studije slučaja: Hidroelektrana Novakovići, Zapeće, Ilomska i Buna, Izmjene regulacionog plana i Građanska inicijativa za Borik.

14:30 – 15:00    Kafe pauza

15:00 – 16:30    Demokratija u oblasti zaštite životne sredine u Bosni i Herzegovini

Prezentacija nacrta alternativnog izvještaja o implementaciji Arhuske konvencije izrađenog od strane civilnog društva za 6. Sastanak potpisnica/članica Arhuske konvencije zakazanog za septembar 2017. godine.

Studije slučaja: Hidroelektrane na rijeci Hrčavka, Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa u Republici Srpskoj i Procesuiranje aktivista Eko Gotuša u Fojnici.

Diskusija

 

Izlagači:
Vanja Junuzović, Viktor Bjelić (Centar za životnu sredinu)
Zuzana Vachůnová, Martin Skalský (Arnika – Centar za podršku građanima)
Samir Lemeš (Eko-forum Zenica)
Mirna Delalić (samostalni pravnik u oblasti zaštite životne sredine)

Više informacija na: http://eko.ba
Informacije na engleskom jeziku: http://english.arnika.org/bosnia-and-herzegovina

Ovaj događaj je dio projekta “Zdrave rijeke: Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine” podržanog od strane Programa promovisanja tranzicije Vlade Češke Republike