Životna sredina u Bosni i Hercegovini

Internet stranica o životnoj sredini/okolišu u BiH i učešću/sudjelovanju javnosti u donošenju odluka

Uprkos veoma zagađenom zraku u Bosni i Hercegovini, podaci o nivou zagađenja samo su djelimično dostupni javnosti. Organi vlasti ne ispunjavaju svoje međunarodne obveze, ne provode domaće zakone niti objavljuju transparentan registar najvećih zagađivača. Građani stoga ne znaju ko ih i koliko zaista truje i potrebna poboljšanja ne mogu se efikasno provesti.

ArcelorMittal Zenica, Termoelektrana Tuzla i hemijska industrija u Lukavcu. To su bili glavni krivci za industrijsko zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini posljednjih godina. Međutim, prema nedavnoj analizi, podaci koje su dostavili zagađivači puni su grešaka i javnost nema pristup potpunim informacijama o njihovom utjecaju na okoliš. Također, nekoliko možda čak i gorih zagađivača sakrivaju podatke o emisijama od javnosti [1]. Nisu dostupni ni podaci iz jednog dijela države gdje se također nalaze značajni zagađivači, kao što su termoelektrane Gacko, Stanari i Ugljevik. Stručnjaci pozivaju institucije da ratificiraju Protokol o PRTR-u i provedbu važećih zakona.

"Sana mora da se hitno zaštiti", poruka je koju je poslalo preko stotinu učesnika izleta za zaštitu ove rijeke, a koji je organizovala Koalicija za Sanu. Na ovogodišnjem izletu naglasak je stavljen na inicijativu da se izvori rijeke Sane, zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom rijeke Sane ispod Prizren Grada, stave pod zaštitu.

Okružni sud Banja Luka je 13. maja 2019. godine donio presudu kojom se uvažava tužba Aarhus centra u BiH protiv Rješenja o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za hidroelektranu „Buk Bijela“ na rijeci Drini koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prihvatilo je inicijative za pokretanje postupka proglašenja zaštićenih područja na rijeci Sani koje je Centar za životnu sredinu podnio u januaru 2019. godine. Riječ je o dvije inicijative koje se odnose na proglašenje zaštićenog područja “izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i “zaštićenog područja kanjona Prizren Grad”.

Zbog izgradnje velikog broja hidroelektrana na našim rijekama, postoji opasnost da ostanemo bez naših najvećih prirodnih vrijednosti. Voda i rjeke Bosne i Hercegovine su zajedničko dobro nas i generacija koje dolaze. Međutim, prema njima se vlasti odnose isključivo kao sredstvu za brzo bogaćenje moćnih pojedinaca. Šteta koju pri tome čine i prirodi i društvu je trajna i nenadoknadiva, upozorava Koalicija za rijeke BiH povodom 14. marta, Međunarodnog dana akcije za rijeke.

Koalicija za Sanu putem Centra za životnu sredinu je pokrenula inicijativu da se izvori rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom rijeke Sane ispod Prizren Grada stave pod zaštitu, uprkos izgrađenoj hidroelektrani „Medna“.

Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” usvojen je po skraćenom postupku na sjednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske održanoj 29. januara, te je kao takav pred poslanicima na Drugoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je počela juče.

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Starsbourgu, Italija je 24. januara 2019. proglašena krivom zato što nije zaštitila pravo na privatni život niti je pružila djelotvoran pravni lijek svojim građanima koji su pogođeni ekstremnim nivoima zagađenja uzrokovanim aktivnostima željezare ILVA u gradu Taranto. Sud odlukom traži od Italije da što prije provede sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita okoliša i zdravlja stanovništva (1). Alarmantna naučna studija pokazala je da djeca koja žive u
područjima izloženim riziku od zagađenja imaju 54% veću vjerovatnoću da će razviti rak u odnosu na regionalni prosjek (2). Udruženje Eko forum Zenica se već deset godina bori sa sličnim problemom – prekomjernim zagađenjem koje je nastalo nakon privatizacije željezare u Zenici. Nakon neuspjeha pred domaćim pravosuđem (3, 4), a ohrabreni ovom presudom protiv Italije, odlučili su pokrenuti apelaciju protiv Bosne i Hercegovine.

Kantonalni sud u Novom Travniku uvažio je tužbe mještana Kruščice protiv urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola za dvije planirane male hidroelektrane.

Ekološke organizacije nastavit će se boriti protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijekama Balkana, zaključak je sastanka ekoloških organizacija iz cijele regije koji je proteklog vikenda održan u Banjaluci.

Uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za mHE u BiH nema ekonomsku opravdanost i sa stanovišta društva je štetan, jer na godišnjem nivou pravi direktan društveni i finansijski gubitak od preko četiri miliona KM, zaključak je analize ekonomske opravdanosti koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane na teritoriji Bosne i Hercegovine koju je na zahtjev Centra za životnu sredinu uradio mr. sc. Damir Miljević.

Grad Banjaluka nije prihvatio inicijativu resornog ministarstva za izgradnju hidroelektrane Krupa na Vrbasa, saopštio je danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić na sastanku sa predstavnicima Koalicije za Vrbas. Predstavnici Koalicije koju čini 36 udruženja iz Banjaluke pozdravili su ovakav stav grada i istakli da će nastaviti pratiti planove za izgradnju hidroelektrane Krupa.

“Ne damo našu rijeku!“ poruka je sa mirnog okupljanja mještana Kruščice i predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka BiH održanog danas ispred kantonalnih institucija u Travniku povodom nelegalne gradnje mini hidroelektrana (mHE) na rijeci Kruščici.

U Jablanici je danas u subotu 10.11.2018. godine održan protestni skup građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine koji su pružili podršku građanima Jablanice za očuvanje rijeke Doljanke uz slogan „ZAJEDNO ZA DOLJANKU“!

Grupa aktivista iz Bosne i Hercegovine tokom ove sedmice boraviće u Češkoj gdje će se upoznati sa lokalnim aktivistima i slučajevima vezanim za zaštitu rijeka, sa ciljem podrške inicijativama zaštite životne sredine na Balkanu. Rijeke širom Južne Evrope ugrožene su rastućom ekspanzijom hidroelektrana te će petodnevna studijska posjeta uključiti obilazak i upoznavanje sa uspiješnim kampanjama poput onih koje su vođene za rijeke Oslava i Bečva, te kampanjama koje još traju, kao što je regulacija rijeke Elbe.

U sklopu Balkan River Tour 3 kajakaši iz Balkan River Defence tima, na čelu sa Rok Rozmanom i kajakašima iz Banjaluke su prošli dionicu rijekom Vrbas od Bijelog Buka do „Vrbas kampa“ u Rekavicama gdje je održana i konferencija za medije.

Sarajevo je od 27. do 29. septembra postalo centar evropskih zaštitara rijeka i boraca protiv hidroelektrana. Oko 250 ljudi iz preko 30 zemalja diskutovalo je o tome kako zaustaviti uništenje evropskih rijeka od izgradnje hidroelektrana, kako zaštiti posljednje slobodne riječne dragulje i kako obnoviti one koji su već uništeni.

U današnjem izdanju Dnevnog Avaza nalaze se razglednice koje sadrže QR kod putem kojeg građani Srednjobosanskog kantona mogu poslati otvoreno pismo Salkanu Merdžaniću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvasa zahtjevom da raskine ugovore o koncesiji za male hidroelektrane Kruščica 1 i Kruščica 2 na rijeci Kruščici.

Mještani Kruščice danas su ponovo spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke Kruščice i počne sa izgradnjom hidroelektrane Kruščica 1. Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama, i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

Ekološki prihvatljiv protok, koji je jedno od gorućih pitanja od velike važnosti za održivo korištenje i upravljanje rijekama, neophodno je urediti na način da se u obzir uzmu klimatske promjene, specifičnosti vodnih režima i korištenja voda u različitim sezonskim aspektima, kao i postojeću vodnu infrastrukturu na rijekama u BiH.

Savjet mjesne zajednice Krupa na Vrbasu juče se zvanično izjasnio protiv planirane gradnje hidroelektrane “Krupa” na rijeci Vrbas sa četiri od ukupno sedam glasova. Ovu odluku pozdravili su predstavnici Koalicije za zaštitu rijeke Vrbas koji su zajedno sa mještanima Krupe čekali kraj sjednice ispred mjesne zajednice. Oni su podsjetili da su sjednici prethodile konsultacije održane prošle sedmice, a tokom kojih je samo jedan član mjesne zajednice podržao projekat HE Krupa.

Savjet mjesne zajednice Krupa na Vrbasu se danas izjašnjavao po pitanju planirane hidroelektrane “Krupa” na rijeci Vrbas, te su se sa šest od sedam glasova izjasnili protiv ovog projekta. Ovakvo opredjeljenje je rezultat velikog otpora ove mjesne zajednice najavljenoj izgradnji hidroelektrane.

Hidroelektrana Medna ubija Sanu 

Danas nadležnim institucijama šaljemo poruku da se izvori kao srce rijeke Sane trebaju zaštiti i proglasiti spomenikom prirode, uprkos sramotno izgrađenoj hidroelektrani „Medna“ koja će biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima, poruka je Koalicije za Sanu nakon obilaska izvora povodom Svjetskog dana životne sredine i Dana rijeke Sane.

Na Dan planete Zemlje Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine je održala radni sastanak u Banjoj Luci. Sastanak se održao kako bi se istakla važnost očuvanja bosanskohercegovačkih rijeka. Planirana izgradnja više od 300 hidroelektrana koje prijete da unište naše vode.

Centar za životnu sredinu je povodom Međunarodnog dana migratornih vrsta riba, koji se obilježava 21. aprila, organizovao prezentaciju studije „Ugrožene vrste riba Balkana – distribucija i prijetnje zbog razvoja hidroenergije“. Podaci ove studije govore da 113 ugroženih vrsta riba živi u rijekama između Slovenije i Grčke i da je njihova brojnost ovdje veća nego bilo gdje u Evropi.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine organizovala je akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke na obalama Vrbasa, Željeznice, Drine, Orlje i Kruščice sa istom porukom, da rijeke moraju ostati netaknute.

Koalicija za Sanu povodom puštanja u rad hidroelektrane Medna ukazuje na to da je došao početak kraja jedne od najpitkijih i najčišćih rijeka naše zemlje, jedne rijeke čije ime znači zdravlje.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjoj Luci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

Centar za životnu sredinu se nakon više od 10 godina ponovo protivi izgradnji hidroelektrana na Vrbasu. Zajedno sa mještanima iz mjesnih zajednica Krupa na Vrbasu i Krmine prisustvovali smo uviđaju na licu mjesta u predmetu izrade urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju hidroelektrane „Krupa“. Kod Krminskog mosta 30.11.2017. godine u 11 časova, u Krupi na Vrbasu, okupilo se oko 20 mještana, nekoliko novinarskih ekipa, predstavnika izrađivača UT uslova i investitora.  Okupljeni su se odazvali na poziv da se uviđaj završi u prostorijama Mjesne zajednice Krupa na Vrbasu gdje je izrađivač urbanističko-tehničkih uslova kratko predstavio zadatak.

Ljepotu koju je priroda svojim ciklusom vijekovima stvarala čovjek može da uništi ili da sačuva. U Bosni i Hercegovini godinama unazad se rijeke, močvare, jezera, šume, zelene površine i itd. besramno uništavaju u korist profita nekolicine. U ovom tekstu zadržaćemo se na hidroelektranama i rijekama. Riječima je nemoguće opisati ljepotu Neretve i njenih pritoka, ali je moguće objasniti važnost održavanja cjelovitog ekosistema i koliko je i najmanje narušavanje pogubno.

Autor: Impuls

Izgradnja mini hidrocentrala na bosanskohercegovačkim rijekama odavno je prestala biti ekološki i postala veoma ozbiljan politički, ekonomski i socijalni problem. Razmjere posljedica izgradnje svih planiranih mini hidrocentrala teško je predvidjeti, ali na osnovu promjena koje se već sada dešavaju možemo bez pretjerivanja reći da će biti katastrofalne.

Autor: Impuls

Ekološki aktivizam otvorio je ženama mogućnost djelovanja i na drugim frontovima, učestvovanje u donošenju važnih odluka za njihovu sredinu direktnim uključenjem u rad mjesne zajednice. 

Autor: Impuls

Predstavnici Centra za životnu sredinu su učestvovali na javnoj raspravi na Nacrt Prostornog plana opštine Derventa do 2033. godine i javnoj raspravi na Nacrt Izvještaja o strateškoj procjeni na životnu sredinu Prostornog plana opštine Derventa na kojima je bio prisutan samo jedan građanin mimo predstavnika Centra za životnu sredinu.

Prvo te ignorišu, onda ti se smiju, onda te biju, a onda ti pobijediš.
Mahatma Gandi

Autor: Impuls

Da je voda izvor života svi znamo, ali se rijetko pitamo šta to zaista znači. A trebali bismo, jer ono što se dešava sa prirodnim bogatstvima u Bosni i Hercegovini, posebno njenim rijekama, može se bez pretjerivanja nazvati atakom na život.

BUDVA – Vlade 46 zemalja su zabrinute zbog sve češćeg uznemiravanja ekoloških aktivista na globalnom nivou. Tokom sastanka strаnaka UNECEove Arhuske konvencije (2), a prema Budvanskoj deklaraciji (1) sa sastanka stranaka  zahtjevalo se od političara da osiguraju zaštitu aktivista, zviždača i nevladinih organizacija. Članovi su takođe osudili Vladu Bjelorusije zbog nedavnog maltretiranja aktivista koji se bore protiv izgradnje nuklearnih elektrana. Radi omogućavanja što veće transparentnosti nedavno je pokrenuta internet stranica www.stop-persecution.org koja prikuplja dokaze o zlostavljaljuu aktivista u zemaljama Evrope i bivšeg Sovjetskog saveza (3).

BUDVA/SARAJEVO - Veliki broj zemalja ne uspijeva da se pridržava dogovorenih odredbi međunarodne Arhuske konvencije o ekološkoj demokratiji (1). Dok se post-sovjetske i države zapadnog Balkana bore za sprovođenja zakona, neke članice EU su oslabile prethodno postavljene standarde. Ovo je zaključak zasnovan na izvještajima iz sjene koje su objavile nevladine organizacije. Delegati koji predstavljaju zemlje potpisnice ove sedmice su se okupili u Budvi, Crna Gora, na sastanku stranaka koji se održava svake treće godine (2).

PRAG / MINSK - Novi projekt pokrenut od nevladinih organizacija iz Češke i Bjelorusije (1) ima za cilj borbu protiv opasno rastućih statistika progona aktivista. Web stranica stop-persecution.org prikuplja neispričane priče o ugnjetavanju  i nasilju iz svih evropskih i post-sovjetskih zemalja. Žrtve ili svjedoci mogu podijeliti svoje slučajeve. Pitanje progona biće predmet rasprava iduće sedmice na međunarodnoj konferenciji - Sastanak stranaka Arhuske konvencije u Crnoj Gori (2).

Jutros, u cik zore je u naselju Kruščica kod Viteza specijalna policija na silu rastjerala demonstrante od kojih je nekoliko završilo sa ozbiljnim povredama. Demonstranti nisu pružali otpor niti su provocirali, ali bez obzira na to policija je reagovala fizičkim uklanjanjem demonstranata te na taj način obezbijedila prolaz građevinskim mašinama preko mosta. Nakon uklanjanja demonstranata, mnogi su privedeni i nad njima se provodi kriminalistička obrada a dosta njih se obratilo u ambulantu radi liječničke pomoći.

5 do 12 za spas rijeka Bosne i Hercegovine

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine upozorava na stihijsku izgradnju hidroelektrana i uništavanje rijeka. Naše rijeke su pod velikim rizikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, kvalitetne vode i bogatstva biodiverziteta, a sve zbog planova za izgradnju preko 300 hidroelektrana.

Na najvećoj manifestaciji na vodi u Evropi – regati na rijeci Drini, Centar za životnu sredinu je organizovao akciju posvećenu zaštiti ove rijeke i života u njoj.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima najzagađeniji zrak u Evropi (1). Jedan od razloga je neefikasan sistem okolinskih dozvola za industrijske objekte i nizak nivo tehničkih standarda. To je zaključak nove studije nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i Češke (2). Stručnjaci preporučuju uvođenje integrisanog procesa izdavanja dozvola (3), koji se naširoko koristi u zemljama EU, i pokretanje javno dostupne baze podataka o zagađenju. Također pozivaju da se entitetski zakoni o zaštiti okoliša usklade međusobno i sa EU legislativom (4). Državni organi vlasti moraju poštovati administrativne procedure i uključiti građane u donošenje odluka koje se odnose na životnu sredinu.

Bosna i Hercegovina ima najkomplikovaniji pravni sistem i najkonfuzniju strukturu državne administracije u Evropi (1). Većina građana nije upoznata sa svojim pravima i ne razumiju zvanične procedure. Njihov život može postati jednostavniji sada. Pravnici iz Bosne i Hercegovine i Češke Republike su objavili vodič za građane kroz proces donošenja odluka o životnoj sredini, kao što su prostorno planiranje, procjena uticaja na životnu sredinu ili izdavanje građevinskih dozvola. Vodič se može besplatno pronaći na ​www.eko.ba (2).

Otpor zbog gradnje hidroelektrane Medna ne jenjava

Povodom 5. juna, Svjetskog dana životne sredine i Dana rijeke Sane, Koalicija za Sanu organizovala je sedmu godinu zaredom protestni izlet na izvorima ove prelijepe rijeke. Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos započetoj izgradnji hidroelektrane „Medna“.

11. 5. 2017

Ljuti zbog Ljute

Hidroelektrane ponovo prijete rijeci Ljutoj

Hidroelektrana Dindo zajedno sa još sedam hidroelektrana vraćaju se ponovo kao zombi projekat da unište rijeku Ljutu. Na održanoj javnoj raspravi u Konjicu o Studiji utjecaja na okoliš se čuo ujedinjen glas koji je protiv studije i čitavog projekta.

Centar za životnu sredinu je na obalama Vrbasa organizovao akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana akcije za rijeke. Baner koji smo spustili sa Gradskog mosta pokazivao je broj rijeka koje imamo u Bosni i Hercegovini, kao i broj planiranih hidroelektrana.

Nacrt Zakona o zaštiti okoliša Federacije BiH po treći put u posljednje dvije godine je bio dostupan ekološkim nevladinim organizacijama (NVO) za davanje komentara, primjedbi i prijedloga. Konsultacije sa udruženjima koja se bave zaštitom okoliša su veoma značajne jer ova udruženja zastupaju interesa društva u cjelini kao i interese prirode koje nema ko da zastupa osim ovih udruženja. Cilj podnošenja komentara i prijedloga je uključivanje organizacija civilnog društva u izradu modernijeg, svrsishodnijeg, funkcionalnijeg i nadasve transparetnijeg zakonskog okvira zaštite okoliša kroz participativan proces.

Zeničko udruženje Eko forum je uputilo sugestije i primjedbe na nacrt integralne okolinske dozvole za postrojenja ArcelorMittal Zenica. Nacrt dozvole ne sadrži prijedloge svih mjera koje su dali članovi stručne komisije, nego se i dalje povlađuje jednom od najznačajnijih zagađivača u Zenici. Suočeni s problemima grijanja, pasa lutalica, vode, nezaposlenosti,... ovakvom okolinskom dozvolom, Zeničani bi mogli biti osuđeni na još najmanje pet godina nekontrolisanog zagađenja. Eko forum insistira da se u tekst dozvole ugrade prijedlozi koji bi mogli dovesti do poboljšanja ekološke situacije u gradu.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je predstavila film „Čuvari rijeka“, koji pokazuje različite načine borbe za očuvanje rijeka, a protiv izgradnje hidroelektrana. Dokazano  je da su hidroelektrane zastarijela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Centar za životnu sredinu je organizovao javnu tribinu „Građani grade Građevinu“ u prostorijama Mjesne zajednice Centar 1 s ciljem da se predstave rezultati ankete o  uređenju Građevine i prijedlozi uređenja ovog javnog prostora. Takođe, obzirom da su mnogi stanovnici naselja imali primjedbe na plan proširenja ulice Sime Šolaje, predstavili smo i prijedlog izgradnje ulice bez uklanjanja stabala.

BANJALUKA/PRAG – Više od 30 studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovalo je posebnoj edukaciji u oblasti ekološkog prava i zajedno sa svojim mentorima iz Centra za životnu sredinu pružili građanima skoro 200 besplatnih konsultacija. Jedan od rezultata projekta Ekološka pravna klinika je pravna podrška stanovnicima Ložioničke ulice u Banjaluci u njihovoj borbi protiv skladištenja boksita u blizini stambenog naselja čija prašina zagađuje njihovu životnu sredinu. Mladi pravnici su takođe iznijeli pravne argumente protiv surove izmjene prirodnog riječnog ostrva Ada na rijeci Vrbas. Sve je ovo bilo moguće zahvaljujući “Ekološkoj pravnoj klinici”, zajedničkom projektu češke nevladine organizacije Arnika i Centra za životnu sredinu, finansiranom od strane Vlade Češke Republike kroz Program podsticanja tranzicije. Ovaj program ima za cilj da edukuje studente Pravnog fakulteta i da ih uključi u kampanje organizacija civilnog društva, a u svrhu podsticanja brige o životnoj sredini.

BANJA LUKA/PRAG/Dana 10.8.2016. godine Gradonačelnik grada Banja Luka Slobodan Gavranović donio je Zaključak kojim se na 90 dana odlaže izvršenje Rješenja kojim je zabranjeno skladištenje rude boksita na zemljištu dvadesetog kolosijeka željezničke stanice u Ložioničkoj ulici.

Svjetski dan hrane, 16. oktobar, obilježen je i u Banjaluci. Centar za životnu sredinu je ovaj dan posvetio genetski modifikovanim organizmima (GMO) s namjerom da se javnost upozna sa rizicima koje njihova upotreba nosi.

Udruženja Centar za životnu sredinu, Helsinški parlament građana, Zdravo da ste i Nevid teatar su pokrenula inicijativu za uređenje javne površine u ulici Sime Šolaje, koja je poznatija pod nazivima Građevina, Građiš ili Građa.

 

BANJA LUKA/PRAG - Da li građani imaju šansu da utiču i oblikuju budućnost svog grada, naselja ili sela? Kako građani mogu braniti svoja prava protiv privatnih interesa i adekvatno učestvovati u donošenju odluka vezanih za svoj životni prostor? Ovo su neka od pitanja na koje će se odgovoriti ove sedmice u Banjoj Luci. 

Centar za životnu sredinu je 1.8.2016. godine podnio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH inicijativu za ratifikaciju GMO amandmana na Arhusku konvenciju od strane Bosne i Hercegovine.

Započela je nova GMO kampanja u kojoj, prema Washington Post-u, „više od 100 dobitnika Nobelove nagrade je potpisalo pismo u kom poziva Greenpeace da se prestane protiviti genetski modifikovanim organizmima (GMO). Pismo traži da Greenpeace prestane sa pokušajima da blokira odobravanje GM riže, čiji promoteri tvrde da može riješiti problem nedovoljnog unosa vitamina A, koji uzrokuje sljepilo i smrt djece u zemljama u razvoju.“

BANJA LUKA – U periodu od 26.5. do 02.6.2016. godine Centar za životnu sredinu u saradnji sa organizacijom Arnika iz Češke proveo je edukaciju u sklopu Ekološke pravne klinike za 34 studenta treće i četvrte godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci. 

„Da nam rijeke Bosne i Hercegovine slobodno teku“

Od 24.06. do 26.06.2016. godine

Visitor Center Gornja Pecka, blizu izvora rijeke Sane, Baraći, opština Mrkonjić Grad

Kontaktirajte Gorana Krivića: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili tel.: 065/690-972

BANJA LUKA - Centar za životnu sredinu iz Banjaluke je na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu organizovao okrugli stol na temu “Ratifikacija GMO amandmana”, koji je organizovan u saradnji sa Savjetom za GMO Bosne i Hercegovine.

Poziv na učešće na seminarima Ekološka pravna klinika

  • 26 Maj 2016, 16,00-20,00
  • 30 Maj 2016, 11,00-15,00
  • 2 Jun 2016, 14,00-20,00

Dok se građani Evropske unije sve manje i manje boje političara i državnih službenika i navikli su da brane svoja prava na sudu, građani Bosne i Hercegovine još uvijek sramežljivo traže svoja prava putem sudova. To je bio razlog za nevladine organizacije Arnika iz Češke i Centar za životnu sredinu iz Bosne i Hercegovine da pokrenu projekat "Ekološka pravna klinika". Njihov cilj je edukovati studente prava i uključiti ih u kampanje civilnog društva koje se zalažu za bolju životnu sredinu i poštivanje ljudskih prava.

Danas su nevladine organizacije objavile top liste deset najvećih zagađivača u Bosni i Hercegovini. Po njima, životnu sredinu su u posljednjih nekoliko godina najviše zagađivali željezara ArcelorMittal u Zenici, termoelektrane na ugalj Elektroprivrede BiH i cementara Kakanj njemačke korporacije HeidelbergCement. Baza podataka svih industrijskih postrojenja koja su prekoračila granične vrijednosti zagađenja koje važe u EU (1) sada je dostupna na web stranici www.eko.ba. Prikazane informacije potiču iz zvaničnih izvora oba entiteta u BiH (2).

PRAG/ZENICA/TUZLA – Stanovništvo industrijskih gradova u srednjoj Bosni trebalo bi biti posebno oprezno pri konzumaciji domaćih prehrambenih artikala. Kokošija jaja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su po ljudsko zdravlje, posebno za djecu (1). Željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla su navodno dominantni izvori teških metala (4) i opasnih postojanih organskih polutanata (5).

ZENICA - globalni lider u proizvodnji čelika, ArcelorMittal, nastavlja trovati građane Zenice enormnim zagađenjem zraka (1). Korporacija zloupotrebljava svoj ​​položaj velikog poslodavca i radi bez važećih okolišnih dozvola (2). Koncentracije prašine u Zenici budu i 30 puta veće nego u centru Londona, što predstavlja prijetnju za zdravlje građana (3). ArcelorMittal traži više vremena kako bi unaprijedili svoj "brzi napredak" u zaštiti okoliša, jer investicije finansiraju isključivo iz vlastitih izvora (4). Nevladine organizacije pak tvrde da te izjave nisu u potpunosti tačne. Bez obzira na 25 miliona eura kredita (5) iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zagađenje zraka i dalje je u porastu.

SARAJEVO - Sistem državne uprave je zbunjujući, organi vlasti često krše zakone a civilno društvo se tome premalo suprotstavlja. U isto vrijeme, industrija i elektrane ispuštaju prašinu i otrovne hemikalije u zrak, građevinski projekti ugrožavaju netaknutu prirodu i javne prostore, bez obzira na mišljenja građana. Udruženja Eko Forum iz Zenice (BiH) i Arnika (Češka Republika) objavili su alternativni izvještaj (2, 3) o primjeni međunarodne Aarhuške konvencije (1) na "demokratiju zaštite okoliša". Izvještaj tvrdi da bosanske politike zaštite okoliša dobro izgledaju na papiru, ali ozbiljno zaostaju u svakodnevnoj praksi (4).

ZENICA – Nakon godina korištenja različitih metoda borbe za čišći okoliš i održivi razvoj, Eko forum Zenica se odlučio na jedini preostali korak – da podnese krivične prijave protiv kompanije ArcelorMittal i odgovornih zaposlenika zbog zagađenja okoliša. Zenička kompanija zagađuje zrak, tlo i vodu od 2008. godine, kad je pokrenuta integralna proizvodnja. Iako je broj dana s prekoračenjem dozvoljenih koncentracija opasnog sumpor dioksida (SO2) u zraku narastao alarmantnih 84 puta, organi vlasti nisu reagovali. Eko Forum Zenica je zato podnio krivičnu prijavu protiv bivše ministrice Đurić Branke i direktora inspekcije Tirak Ibrahima. Iako je stanje okoliša u pojedinim dijelovima BiH zabrinjavajuće loše, do sada niko nije krivično odgovarao za onečišćenje okoliša i s tim povezana krivična djela, definisana domaćim zakonima.