Građani Bosne i Hercegovine su dobili nove smjernice za učešće u donošenju odluka o životnoj sredini

Bosna i Hercegovina ima najkomplikovaniji pravni sistem i najkonfuzniju strukturu državne administracije u Evropi (1). Većina građana nije upoznata sa svojim pravima i ne razumiju zvanične procedure. Njihov život može postati jednostavniji sada. Pravnici iz Bosne i Hercegovine i Češke Republike su objavili vodič za građane kroz proces donošenja odluka o životnoj sredini, kao što su prostorno planiranje, procjena uticaja na životnu sredinu ili izdavanje građevinskih dozvola. Vodič se može besplatno pronaći na ​www.eko.ba (2).

9. 6. 2017

“Manje od četiri miliona ljudi živi u Bosni i Hercegovini, a država ima 14 ministarstava životne sredine. Običan građanin nema šansu da razumije odgovornosti institucija na različitim nivoima i mogućnosti korištenja svojih prava”, objašnjava Zuzana Vachunova, ekspertica za zaštitu životne sredine iz Arnike, nevladine organizacije iz Republike Češke.

“Složenost administrativnog sistema predstavlja ozbiljnu barijeru neophodnom uključivanju građana u proces donošenja odluka i otvara veliki prostor za korupciju i zloupotrebu zakona u korist investitora i velikih kompanija”, dodaje ona.

Novi vodič se fokusira na prostorno planiranje, proces procjene uticaja na životnu sredinu, izdavanja ekoloških i građevinskih dozvola. Vodič predstavlja i nekoliko novijih slučajeva i pokazuje praktičnu upotrebu zakona u korist građana i zaštite životne sredine: projekte hidroelektrana na rijekama Buna i Ugar i kampanju da se sačuva park za djecu u naselju Borik u Banjaluci.

“Građani mogu naučiti dosta iz prethodnih uspješnih slučajeva te ponovo koristiti oprobane metode. Vjerujemo da će naš vodič pomoći aktivistima iz cijele zemlje da se uspješno suprotstave štetnim komercijalnim projektima”, izjavila je Vanja Junuzović, pravnica Centra za životnu sredinu, nevladine organizacije iz Banjaluke.

Građani koji odluče da se aktivno nose sa lokalnim pitanjima životne sredine i imaju dodatna pitanja, mogu kontaktirati Aarhus centar Centra za životnu sredinu e-mailom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefon +387(0)51 433 141, ili posjetiti web stranicu http://eko.ba za više informacija.

Vodič za građane je objavljen uz finansijsku pomoć programa promocije tranzicije Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.


Napomena za urednike:

1) Bosna i Hercegovina ima složen sistem upravljanja sa više nivoa, koji se ne može naći ni u jednoj zemlji u svijetu (Bosna i Hercegovina ima zaista najsloženiji sistem upravljanja u Evropi). Sistem dovodi do disfunkcionalnih institucija na svim administrativnim nivoima, koje nisu u stanju da stvore jedinstvene politike i pravne okvire, uključujući efikasno transponovanje EU legislative o životnoj sredini. (Za više informacija pogledati gore navedeni vodič, strana 9).

2) Pristup informacijama i učešće javnosti u procesu donošenja odluka o životnoj sredini u Bosni i Hercegovini. Prostorno planiranje, procjena uticaja na životnu sredinu, proces izdavanja ekoloških i građevinskih dozvola: Sveobuhvatan vodič kroz ekološko-administrativne procese za građane. Vodič možete preuzeti ovdje.